Skola
Global Torgets gymnasieprogram om demokrati
Nu finns det möjlighet för din skola att delta i detta exklusiva program för gymnasieklasser. Anmäl dig nedan för att säkerställa en plats.

För hundra år sedan fick Sverige allmän och lika rösträtt. Detta utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige. Men demokrati är skör och den demokratiska utvecklingen i världen går idag bakåt.

Auktoritära ledare monterar ner demokratiska konstitutioner och valsystem. Kvinnor och minoriteter fråntas möjligheten att delta i val. Oppositionella krafter och civilsamhällsorganisationer förföljs och författare kan inte längre yttra sig fritt. Miljö- och klimatkatastrofer skapar konflikter som omöjliggör fungerande demokratier och ägarna till naturtillgångar driver bort och trakasserar meningsmotståndare.

Nu ger Globala Torget era elever möjlighet att reflektera över demokratins läge i Sverige och i världen, samt över de grundläggande premisserna för en levande demokrati. Vad skulle hända om vår demokratiska rättighet togs ifrån oss?

Under en dag får eleverna möta organisationer och personer som valt att dedicerar sin tid och existens till att arbeta för en bättre miljö, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Amnesty International, Globalportalen, Läkare utan gränser, Palestinagrupperna i Sverige, Sida, Stockholm International Water Institute, Världskulturmuseet arrangerar programmet som samordnas av Olof Palmes Internationella Center.

Under programmet kommer eleverna att få ta del av engagerande, interaktiva samtal och föreläsningar. Vi berättar om yttrandefrihet, youth empowerment, fake news samt vikten av att kunna göra sin röst hörd.

Ta del av programmet på plats på Världskulturmuseet i Göteborg eller var du än befinner dig – digitalt.

Välkomna!

ANMÄLAN

För vem: Gymnasieklasser i Sverige
Var: Digitalt eller på Världskulturmuseet i Göteborg
När: Ca 8.30-14.15 den 23 eller 24 september 2021
Hur: Deltagande klasser kommer under dagen att besöka olika stationer som leds av de arrangerande organisationerna.
Språk: Svenska och engelska.
Avgift: Programmet är gratis, men om ni uteblir utan avanmälan utgår en avgift på 1000 kr/klass.
Avanmälan: Görs senast två veckor innan till globalsquare@palmecenter.se

BOKA

Läs mer

 


För frågor, kontakta gärna:

Projektkoordinator: Maria Lindeberg 0721-41 31 15