23 september 2021
Hotad demokrati i fokus på Bokmässans Globala Torg
Hotad demokrati i fokus på Bokmässans Globala Torg
Över 60 olika programpunkter speglar tillsammans tillståndet i vår värld. Det sker på Globala Torget, som är en del av Bokmässan, i Göteborg den 23 – 26 september. Ett fyrtiotal organisationer som arbetar med att förbättra världen ingår i det nätverk som står bakom Globala Torget, däribland Olof Palmes Internationella Center, Rädda Barnen, Amnesty International och Afghanistan kommittén.

2021 års Bokmässa blir en hybrid mellan fysisk och digital aktivitet. Nytt för i år är att Globala Torget genomför en del av sitt program på Världskulturmuseet, som ligger ett stenkast från Svenska Mässan, där Bokmässan genomförs.

Programmet präglas till stor del av Bokmässan temasatsning på demokrati, med anledning av att demokratin i Sverige i år fyller 100 år. På Globala Torget är den globala demokratin i fokus.

Det genomförs seminarier kring situationen i Afghanistan, Belarus, Turkiet, Hongkong, Palestina och en rad andra länder. Det kommer att diskuteras kring bland annat näthat, kärnvapen, klimat, de svenska barnen i Syrien och bistånd till demokratiutveckling.

Deltar gör bland andra Jan Eliasson, Parul Sharma, Jan Guillo, Amanda Lind, Håkan Juholt, Anna-Lena Laurén, Terese Cristiansson, Barbro Westerholm och Jesper Bengtsson.

Hela Globala Torgets program finns här: www.globalatorget.se

Vi kommer att ha en rad olika seminarier som täcker många ämnesområden och delar av världen. Sammantaget visar programmet på ett växande globalt hot; att demokratin i vår värld är hotad. Jag hoppas att de som följer seminarierna kommer till insikten att vi måste agera för en förändring

,säger Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes Internationella Center.

Globala Torget, som tidigare kallades Internationella Torget, firar i år 20 år på Bokmässan. För närvarande är det Olof Palmes Internationella Center som samordnar arrangemanget, med finansiering från Sida.