Söndag 25 september – Lilla scenen

|  Torsdag  |  Fredag  |  Lördag  |  Söndag |


9.10 Filmvisning och vi bjuder på en kopp te/kaffe
Jackson och kaffeplantaget av Philip Krook. Jackson är tretton år och mönsterelev med två stipendier. Men när kaffesäsongen börjar måste han lämna skolan under fyra månader för att arbeta på ett plantage uppe i bergen i norra Nicaragua.
Arrangör: Svalorna Latinamerika

9.30 Det är vår och jag lever ännu
Författaren Lilian O. Montmar berättar och visar bilder om Röda korsets grundare, Röda korsdelegater som Elsa Brändström och andras insatser under de båda världskrigen i fånglägren.
Arrangör: Internationella torget i samarbete med Bokförlaget Alerta.

10.00 Varför plågar man sin syster?
Beskyddare, övervakare, våldsman – vad är broderns roll i det hedersrelaterade förtrycket? Devin Rexvid, socionom som forskar om hederskultur vid Umeå universitet, och Soleyman Ghasemiani, socionom, GAPF:s kompetensgrupp för hedersbrott.
Arrangör Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF

10.30 Kulturmöte över Östersjön
Ett samtal med utgångspunkt i bilder om mänskliga värderingar som genomgått stora förändringar på några decennier. Zinaida Lindén, författare, bosatt i Finland och född i Sankt Petersburg, i ett samtal med Malcolm Dixelius, mångårig reporter och filmare i bl a Ryssland.
Arrangör: Internationella torget i samarbete i samarbete med Schildts & Söderströms

11.00 Slow fashion. Din guide till smart och hållbart mode
Vad är för- och nackdelarna med bambuviskos? Vad är fegmärkning, greenwashing, och hur lagar man ett par jeans så att det blir riktigt snyggt? Helt enkelt hur får man sin garderob att hålla längre? Oavsett om du är en modeälskande klädnörd eller om kläder bara är något du använder till att skyla din kropp, är denna bok en ovärderlig hjälp på vägen mot ett mode där eftertanke, medvetenhet och miljö står i fokus.
Jennie Johansson och Johanna Nilsson berättar om sin nya bok.
Arrangör: Internationella torget i samarbete Ordfront förlag.

11.30 Förbjuden kärlek – en film om Axel Munthe och drottning Victoria
Regissören Anders Wahlgren samtalar med författaren Bengt Jangfeldt om sin film ”Förbjuden kärlek– en film om Axel Munthe och drottning Victoria,” som har biopremiär i slutet av september 2016. En kortversion på 9 min visas.
Arrangör: Internationella torget i samarbete med Medelhavsinstituten

12.00 Hur ska vi bli av med kärnvapnen?
Är det möjligt? Gunnar Westberg och Maj-Britt Theorin i ett samtal med Anna-Lisa Björneberg, ordförande göteborgskretsen IKFF.
Arrangör: Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

12.30 Hunden Arthur
Historien om Arthurs och multisportaren Mikael Lindnors resa från sydamerikansk djungel till radhus i Örnsköldsvik. Självklart är även hunden Arthur på plats.
Arrangör: Internationella torget

13.00 Det största brottet
Offer och gärningsmän i den norska Förintelsen. Författaren Marte Michelets prisbelönta bok ritar om bilden av det norska samhället under kriget. Det är ett fasansfullt dokument om en antisemitism som tillåts spira ohämmat vid sidan av institutionerna, och om ett motstånd som uppstår trots allt grymmare restriktioner.
Arrangör: Internationella torget i samarbete med Albert Bonniers förlag

13.30 Gruvorna – norra Sveriges viktigaste basnäring
Samtal och bildvisning med Staffan Hansson om boken Malmens land, som binder ihop 400 års gruvnäring, och Curt Persson, med sin nya avhandling Hjalmar Lundbohm – en studie om ledarskap inom LKAB 1898-1921. I samtal med Maria Söderberg, som utgett Blygruvan i Laisvall.
Arrangör: Internationella torget i samarbete Midsommar förlag och Tornedalica

14.00 Om du fick 15 sekunder att söka skydd från en raket, vad skulle du då göra?
Fotografen Noam Bedein berättar hur barn lever i Sderot som på grund av sitt läge nära den Hamaskontrollerade Gazaremsan blivit världens skyddsrumstätaste stad.
Arrangör: Samfundet Sverige – Israel

14.30 Ungdomar, inflytande och politik i Tanzania
Josef Alm, som reste till Östafrika genom programmet Sida-Alumni, visar bilder och berättar om sitt möte med unga och deras bild av ett nytt modernt Östafrika.
Arrangör: Sida

15.00 Anne Chiwere – åttabarnsmamma och entreprenör i Malawi
För att kunna ge sina åtta barn utbildning har Anne Chiwere blivit en driven entreprenör i Malawi. Filmvisning och samtal om kvinnors roll i utvecklingssamarbetet. Ann Svensén, generalsekreterare IM, och Siavosh Derakhti, grundare Unga mot främlingsfientlighet och rasism, IM-pristagare 2015 som även besökt IMs verksamhet i Malawi.
Arrangör: Individuell Människohjälp

15.30 Ögonblicksbilder från Israel och Västbanken
Följeslagarprogrammets Karl Göran Sundvall visar bilder och berättar.
Arrangör: Svenska kyrkan, Seappi Följeslagarprogrammet

16.00 Arab Spring Generation
Afrah Nasser visar bilder och berättar: Hon bor i Göteborg och är uppvuxen i Jemen, är journalist och bloggare och var den enda kvinna på tidningen Yemen Observer. I Jemen fick hon utstå dödshot på grund av sina regimkritiska texter. Hennes blogg har flera gånger utsetts till den mest inflytelserika om Mellanöstern. Afrah fick Dawit Isaak-priset 2014 och Pennskaftspriset 2016. 
Arrangör: 
Amnesty

16.30 Bockarna Bruse på nordsamiska: Att överlista trollet
Äntligen finns Bockarna Bruse på nordsamiska! Den klassiska sagan om de tre getabockarna som överlistar ett elakt troll. I översättning av Kari Utsi. Sametinget ligger bakom en upplaga på nordsamiska. Förläggaren Karin Sohlgren i ett samtal med Maria Söderberg. De tre bockarna Bruse är en folksaga nedtecknad 1840 i Norge av Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe i Norske folkeeventyr.
Arrangör: Internationella torget i samarbete med NDIO Kultur & Kommunikation

Bokmässan stänger kl. 17.00. Tack för i år! 

För information & frågor om programmet för Lilla scenen:
Kontakta Maria Söderberg, producent, 070 3500555 info@mariafoto.se


 


|  Torsdag  |  Fredag  |  Lördag  |  Söndag |

Om

Om

Globala Torget är ett nätverk av organisationer, myndigheter och förlag som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Dessa aktörer hittar Du såväl som utställare som arrangörer av program på vår scen.

Ofta knyts kontakter mellan utställande organisationer som leder till samverkan i andra sammanhang. Är din organisation intresserad av nätverket? Kontakta projektledningen för mer information.

patrik.desthon[at]palmecenter.se